Chimay Tripel
Typ | Tripel |
Stupňovitost | 17,5° |
Obsah alkoholu | 8% |
Pivovar | Bières de Chimay |
Město | Baileux |
Země | Belgie |
Klášter Notre Dame na kopci Scourmont ve vsi Forges, spadjící pod město Chimay v provincii Hainaut je první trapistický klášter, který začal s vařením piva na komerční bázi v 60. letech 20. století. Pivo však pro své potřeby vařil od roku 1862. V roce 1966 uvedl na trh Chimay Blanche (známé též jako White), v roce 1986 se to samé pivo v lahvi o objemu 0,75l s korkovým uzávěrem začalo označovat Cinq Cents (je vhodné pro archivaci). Tripel se objevil v roce 2001 jako sudově dokvášená verze Chimay Blanche. Pivovar vzbudil kontroverzi poté co zveřejnil, jaké netradiční ingrediednce používá pro výrobu svého piva. Chmelový extrakt prý používají desítky let, sladový extrakt je pro korekci barvy (tvoří 0,1%) a pšeničnou moučku pro lepší pěnivost. Každopádně Chimay je jeden z největší trapistických pivovarů a také jeden z nejpopulárnějších. Jeho piva se samozřejmě honosí označením "Authentic Trappist Product". Chimay Tripel má tmavě žlutou barvu, je lehce zakalené s nižší řízem a středně silným tělem. Projevuje se v něm typická belgická kořeněnost po kvasnicích, lehčí sladovost a slušná hořkost.
comments powered by Disqus