Matuška Saison 16
Typ | Saison |
Stupňovitost | 16,5° |
Obsah alkoholu | 6,8% |
Pivovar | Matuška |
Město | Broumy |
Země | ČR |
Saison byla původně letní specialita typická pro francouzskou část Belgie (Valonsko). Dnes se pochopitelně vaří celoročně. Současný typický Saison má žlutooranžovou barvu, vyšší říz, převládají v něm ovocné a kořeněné tóny a jistá nakyslost. Také bývá dobře chmelený, nejvíce ze všech tradičních belgických, svrchně kvašený piv, takže je zároveň sušší a hořčí. Saison od Matušků se vaří za použití tří sladů (Karapils, pšeničný a plzeňský) a třech chmelů (Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Citra). Zakváší se pochopitelně kvasnicema belgického typu. Má tmavě zlatou barvu, střední plnost a vyšší říz, který není ostrý, ale svou šumivostí zaplní celá ústa. Základem je nasláslá sladovost, kompenzovaná výraznou, ale nevtíravou hořkostí, chmelovostí (citrusy) a kořeněností pocházející z kvasnic. Jde o silnějšího představitele belgického Saisonu s lehčím americkým šmrncem.
comments powered by Disqus