Nomád Staropolské
Typ | Grodziskie |
Stupňovitost | 10° |
Obsah alkoholu | 4% |
Pivovar | Nomád |
Město | létající pivovar |
Země | ČR |
Polské pivo typu Grodziskie (německy Grätzer) je pevně spjato s městem Grodzisk Wielkopolski, který se nachází nedaleko Poznaně. Jde o lehké, světlé, nakuřované, pšeničné, poměrně hořké, svrchně kvašené pivo. Poslední pivovar, který ho vařil, zastavil jeho výrobu v roce 1993. V té době dělali klasické Grodziskie i jeho silnější varianty (12° světlá a 14° tmavá). Poté tento styl vymizel. O jeho renesanci se v 21. století postarali polští domácí vařiči piva. A dnes ho již můžete nalézt i v nabídce komerčních pivovarů. Klasické Grodziskie byl mělo být uvařeno ze 100% pšeničného sladu nakuřovaného nad dubovým dřevem, chmeleno nejlépe polskými odrůdami (Nowotomyski, případně Lublin), ale dají se použít i české (ŽPČ), nebo německé (Hallertauer Mittelfrüh, nebo Tettnanger) chmely. Zakváší se speciálními kvasnicemi na Grodziskie. Stupňovitost by měla být 7° až 9° Plato, obsah alkoholu 2% až 3%, barva spíše světlá (EBC 6 až 12) a hořkost na nízkostupňové pivo celkem výrazná (IBU 20 až 25). Přes mnoho zavádějících informací, Grodziskie by nemělo mít kyselý charakter ve stylu Berliner Weisse, nebop Lambicu. Nomád Staropolské je o kousek silnější, než jeho předobraz, vaří se za použití plzeňského a nakuřovaného, pšeničného sladu, českého chmele a polských kvasnic vhodné pro typ piva Grodziskie.
comments powered by Disqus