Malt Worm Sourname Kveik #1 Sigmund rakytník

Typochucený Sour Ale
Stupňovitost11°
Obsah alkoholu4,4%
Hořkost - IBU5
PivovarMalt Worm/Schrott
Městolétající pivovar
ZeměČR

V základu jde o klasický kyseláč, který ale nebyl udělaný kettle souringem (okyselením na varně), ani pomocí philly sour (kvasnice, které produkují i kyselinu mléčnou), ale jako mixed fermentation (kombinace kvasnic a bakterií). Normálně se používají relativně neutrální kvasnice, ale my jsme pro naši třetí verzi použili norskou směs kvasnic Kveik #1 Sigmund, která pivu dodává lehkou zemitost, tóny pomerančové kůry a vánočního koření (skořice, hřebíček, nové koření, koriandr, zázvor, kardamon a muškátový oříšek). Tato směs kvasila pivo společně s Lactiplantibacillus plantarum. Sladový základ tvoří plzeňský (60 %) a pšeničný (40 %) slad. Chmelu jsme použili jen coby se za nehet vešlo, protože bakterie mléčného kvašení ho nemají rády. Pro celkový charakter jsme ještě přidali trochu soli (půl gramu na litr piva), která je typická pro pivní styl Gose. V této verzi jsme navíc přidali 100% rakytníkové pyré.








comments powered by Disqus


Copyright © 2013 - 2024 Ochutnávková pivnice, Všechna práva vyhrazena