Malt Worm Sourname Kveik #1 Sigmund
Typ | Sour Ale |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,4% |
Hořkost - IBU | 5 |
Pivovar | Malt Worm/Schrott |
Město | létající pivovar |
Země | ČR |
V základu jde o klasický kyseláč, který ale nebyl udělaný kettle souringem (okyselením na varně), ani pomocí philly sour (kvasnice, které produkují i kyselinu mléčnou), ale jako mixed fermentation (kombinace kvasnic a bakterií). Normálně se používají relativně neutrální kvasnice, ale my jsme pro naši třetí verzi použili norskou směs kvasnic Kveik #1 Sigmund, která pivu dodává lehkou zemitost, tóny pomerančové kůry a vánočního koření (skořice, hřebíček, nové koření, koriandr, zázvor, kardamon a muškátový oříšek). Tato směs kvasila pivo společně s Lactiplantibacillus plantarum. Sladový základ tvoří plzeňský (60 %) a pšeničný (40 %) slad. Chmelu jsme použili jen coby se za nehet vešlo, protože bakterie mléčného kvašení ho nemají rády. Pro celkový charakter jsme ještě přidali trochu soli (půl gramu na litr piva), která je typická pro pivní styl Gose.
comments powered by Disqus