Malt Worm & Černokostelecký pivovar Historic Czech Lager 1926

Typnefiltrovaný světlý ležák
Stupňovitost10,8°
Obsah alkoholu3,8%
Hořkost - IBU40
PivovarMalt Worm/Černokostelecký pivovar
Městolétající pivovar/Kostelec nad Černými lesy
ZeměČR

Vyjádření pivovaru:
Byl poprvé uvařen pro třetí ročník Historical Beer Festival v italském Trebaseleghe v Černokosteleckém pivovaru. Autorem receptu je Lukáš „Elf“ Provazník, sládkem, který pivo uvařil, je Jaroslav „Jarin“ Šnajdr. Pro jeho výrobu jsme použili humnový slad Stupický staročeský ze sladovny Raven v Záhlinicích. Ječmen pro výrobu toho to sladu byl vyšlechtěn v roce 1926. Dále směs starých Osvaldových klonů chmele z první půlky 20. století. Tu jsme získali díky Vladimírovi Nesvadbovi z Chmelařského institutu v Žatci. Mladinu jsme zakvasili čerstvými kvasnicemi kmene Old Czech Lager Yeast (RIBM 2), které jsme získali v Měšťanském pivovaru v Poličce. Sladina byla připravena historickou metodou dvojité dekokce, chmelilo se na třikrát a chmelovar trval celkově dvě hodiny. Pivo následně 10 dní kvasilo a 21 dokvášelo v železném ležáckém tanku. Zdánlivé prokvašení po hlavním kvašení bylo kolem 60 %.
Obsah alkoholu je tedy pouhých 3,8% alkoholu.
Historic Czech Lager 1926 má zlatou barvu, lehký zákal, střední říz a poměrně dosti plné tělo. Nasládle sladové tóny, výrazná chlebnatost a ještě výraznější hořkost částečně zakrývají máslově diacetylovou vůni a chuť. Hořkost samotná je velmi intenzivní, ale jemná. I doznívání je sice výrazně suché, ale ne drsné, hrubé, nebo ulpívající. Celkově jde o komplexní, výborně pitelné pivo s dozníváním, které vybízí k dalšímu napití. Celkový obraz dotváří i přítomný diacetyl, který, ač je vadou, byl v první polovině 20. století zřejmě vcelku normálně přítomen v českých ležácích.








comments powered by Disqus


Copyright © 2013 - 2024 Ochutnávková pivnice, Všechna práva vyhrazena