Malt Worm Sourname Saison
Typ | Sour Ale |
Stupňovitost | 11,2° |
Obsah alkoholu | 5,4% |
Hořkost - IBU | 5 |
Pivovar | Malt Worm/Schrott |
Město | létající pivovary |
Země | ČR |
V základu jde o klasický kyseláč, který ale nebyl udělaný kettle souringem (okyselením na varně), ani pomocí philly sour (kvasnice, které produkují i kyselinu mléčnou), ale jako mixed fermentation (kombinace kvasnic a bakterií). Normálně se používají relativně neutrální kvasnice, ale my jsme pro naši druhou verzi použili kvasnice Lallemand Belle Saison. Ty mají gen označovaný STA1, tzn. že produkují enzym amyloglukosidása, který štěpí složité cukry na jednoduché, zkvasitelné pivovarskými kvasnicemi. Pivo je díky tomu hodně prokvašené, málo tělnaté a má typicky belgický kořenitý charakter. Tyto kvasnice kvasili pivo společně s Lactiplantibacillus plantarum. Sladový základ tvoří plzeňský (60 %) a pšeničný (40 %) slad. Chmelu jsme použili jen coby se za nehet vešlo, protože bakterie mléčného kvašení ho nemají rády. Pro celkový charakter jsme ještě přidali trochu soli (půl gramu na litr piva), která je typická pro pivní styl Gose.
comments powered by Disqus