Malt Worm Sourname Weizen rakytník
Typ | ochucený Sour Ale |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,2% |
Hořkost - IBU | 5 |
Pivovar | Malt Worm/Schrott |
Město | létající pivovary |
Země | ČR |
V základu jde o klasický kyseláč, který nebyl udělaný kettle souringem (okyselením na varně), ani philly sour (kvasnice, který produkují i kyselinu mléčnou), ale jako mixed fermentation (kombinace kvasnic a bakterií). Normálně se používají relativně neutrální kvasnice, ale my jsme použili kvasnice na bavorský Weizen, takže ve vůni se projevují tóny banánu a hřebíčku. Tyto kvasnice kvasili pivo společně s Lactiplantibacillus plantarum. Nejde ale o kyselý Weizen, ale kyseláč s jemným nádechem esterů a fenolů. Long story short, i neochucená verze je chuťově zajímavá a relativně výrazná. Sladový základ tvoří plzeňský (60 %) a pšeničný (40 %) slad. Chmelu jsme použili jen coby se za nehet vešlo, protože bakterie mléčného kvašení ho nemají rády. Pro zakulacení chuti a lehkou mineralitu jsme ještě přidali trochu soli (půl gramu na litr piva), která je typická pro pivní styl Gose. Tento základ se pochopitelně infuzoval. Tentokrát jsme použili pyré a koncentráty z Tropica, v tomto konkrétním případě jde z 10 % o rakytník, dále hrušku, pomeranč a banán.
comments powered by Disqus