Aecht Schlenkerla Erle
Typ | Rauchschwarzbier |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,2% |
Pivovar | Heller-Bräu |
Město | Bamberg |
Země | Bavorsko, Německo |
Schwarzbier (černý ležák) existuje minimálně od 16. století a býval rozšířenější než dnes. V průmyslové revoluci 19. století jej téměř vytlačila světlé, chuťově výrazně lehčí a ve výsledku pitelnější piva. Pivní styl si zachovalo jen poměrně málo pivovarů, nicméně naštěstí zažívá Schwarzbier v posledních cca dvou dekádách renesanci. Pro tento černý ležák Aecht Schlenkerla Erle použili velmi speciální nakuřovaný slad, který se nesuší nad ohněm z bukového dřeva, jak tomu bývá zvykem, ale nad ohněm z olšového dřeva. Uzený slad "z olše" přináší pivu jemnou komplexní kouřovou chuť, která je nicméně záměrně méně výrazná, méně kořenitá a pikantní než u jejich klasického uzeného piva. Vysoký obsah praženého sladu ve sladovém základě poskytuje výrazné pražené aroma a tmavou, téměř černou barvu. Vzhledem k tomu, že se jedná vlastně o poměrně lehké a dosti prokvašené pivo (je to jenom 11° a má 4,2% alkoholu) je ve výsledku dobře pitelné a zároveň chuťově pořád komplexní, bohaté.
comments powered by Disqus