Vorkloster Světlý Märzen
Typ | Märzen |
Stupňovitost | 14,5° |
Obsah alkoholu | 5,8% |
Hořkost - IBU | 30 |
Pivovar | Klášterní pivovar Porta Coeli |
Město | Předklášteří |
Země | ČR |
Tradiční Märzen (česky březňák neboli březnové pivo) bývávalo po staletí poslední pivo vařené na jaře. Mezi svátky sv. Jiří (23. Duben) a Sv. Michala (29.září) nebylo totiž dovoleno dále vařit pivo. Z důvodu nebezpečí požárů i z důvodů nedostatečných technologických možností chlazení. Aby Märzen přečkal v co nejlepší kondici, tak se vařil silný a s vyšším obsahem alkoholu. Stylově se historicky vyvinul jako silnější varianta vídeňského ležáku a byl spíše tmavší, vyráběné světlejší varianty Märzenu se posléze zařadily do pozdějšího stylu tzv. festbieru.
Při vaření byly použity pouze tradiční suroviny, tj. plzeňský slad, vídeňský, mnichovský a trochu světlého sladu karamelového. Chmeleno pouze Žateckým poloraným červeňákem.
Pivo má krásnou plnou, sytou zlato-oranžovou barvu a bohatou pěnu. Ve vůni je chlebnatost použitých sladů s jemnými tóny chlebové kůrky. V chuti dominuje hloubka a plnost sladu, chmel je dávkován tak, aby chuť jen podtrhoval. Doznívání je ale i tak proti stupni prokvašení piva suché. Celkový profil čistý, elegantní, harmonický, vybízející k dalšímu napití.
comments powered by Disqus