Malt Worm Simonaitis Raw Ale
Typ | Raw Ale |
Stupňovitost | 10,3° |
Obsah alkoholu | 4,4% |
Hořkost - IBU | 10 |
Pivovar | JBM Brew Lab |
Město | Brno |
Země | ČR |
Raw Ale je obecné označení pro pivo, které se nevaří. To neznamená, že neprochází tepelnou úpravou, ale neprobíhá chmelovar, ani dekokční rmutování, při kterém se dílo, nebo jeho část vaří při 100 °C. Jednoduchým způsobem se připraví sladina, do které se může přidat trochu chmele. Tak jsme to udělali i my. Použili jsme infuzní metodu přípravy sladiny, kdy jsme velmi kvalitní anglický slad Maris Ottter hodinu drželi při 66 °C a pak půl hodiny při 72 °C. Na konci bylo přidáno malé množství Žateckého poloraného červeňáku. Pivo kvasilo 5 dní při 32 °C a dalších 10 dní dokvášelo při 17 °C. Jako kvasné médium jsme použili litevskou kvasnou směs od Julia Simonaitise (na fotce vpravo). Tato směs (v Norsku se nazývá kveik) se skládá z původně divokých Saccharomyces (pivovarské kvasnice) a laktobacilů a je hlavním původcem netradiční chuti tohoto piva.
comments powered by Disqus