Cobolis Mimóza Sametová SH Saaz Ale
Typ | American India Pale Ale |
Stupňovitost | 14° |
Obsah alkoholu | 6,2% |
Pivovar | Ládví Cobolis |
Město | Praha |
Země | ČR |
Ve spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci vznikl už druhý SaazAle.cz, který ukazuje, co „dokáží“ žatecké chmely v ejlu. Při vaření byly použity dva chmely: Gaia, jedna z nejmladších českých odrůd, a experimentální 5227, který je šlechtěný právě pro vaření a studené chmelení ejlů. Je specifický vysokým poměrem beta hořkých kyselin (7 %) vůči alfa hořkým (pouhých 1,7 %). Díky čemuž má velmi jemnou a přitom vysokou hořkost a příjemné ejlové aroma. SaazAle 2 (EPM 14 %) je v podstatě zesílené #1 (EPM 11 %), však již pouze chmelená experimentálním 5227. Kromě zmíněných chmelů byly pro jeho výrobu použity dva slady (Pale Ale a pšeničný) a kvasnice Lallemand Bry 97.
Letošní várka (2019), tedy vlastně SaazAle #3 tohoto počinu je opět chmelena pouze oním experimentálním chmelem 5227, který však již od loňska prošel certifikací a nakonec dostal název Mimosa.
comments powered by Disqus