Cantillon Gueuze
Typ | Lambik/Gueuze |
Obsah alkoholu | 5,5% |
Hořkost - IBU | 30 |
Pivovar | Cantillon |
Město | Brusel |
Země | Belgie |
Gueuze tvoří směs několika různě starých Lambiků. Většinou se jedná o směs 5 až 6 rok, dva a tři roky starých. Starší ročníky dodávají pivu hlavně charakter, zato mladé mají ještě zbytkový extrakt a umožňují Gueuze se dostatečně nasytit. Traduje se, že metodu výroby šumivého vína (šampaňského) vymyslel mnich Dom Pierre Pérignon. Je to pouhá legenda, protože pravda je někde jinde. Ale právě výroba Champagne inspirovala výrobu Gueuze, které je vlastně takové perlivé pivo. Tradiční Gueuze má vysoký říz, střední až nižší plnost a tmavě zlatou barvu. Na rozdíl od Lambiku lze najít trochu sladovosti v pozadí, ale hlavní roli hraje trpká, nakyslá chuť s tóny kyselého ovoce (grapefruit, angrešt, jablka). Chmelové aroma je nulové, chmelová hořkost nízká, nebo žádná.
comments powered by Disqus