Falkon Sourberry #2: Blackcurrant Gose
Typ | ochucený Sour Ale |
Stupňovitost | 13° |
Obsah alkoholu | 6% |
Hořkost - IBU | 8 |
Pivovar | Falkon |
Město | létající pivovar |
Země | ČR |
Původ piva typu Gose sahá až do středověku, první písemná zmínka je z 27. března 1337, ale legenda praví, že si na něm pochutnával už německý císař Otto III. (980-1002). Své jméno dostalo podle malého městečka Goslar, kterým protéká řeka Gose. Později se centrum jeho výroby posunulo do Lipska. Proto se dnes někdy označuje jako Leipziger Gose. Původně spontánně kvašené pivo je dnes kvašeno svrchně v kombinaci s bakterií Lactobacillus. Tradičně se ochucuje solí a koriandrem. Jde o svrchně kvašené, lehké, pšeničné pivo (používá se plzeňský a pšeničný slad) s výrazným citrusovým buketem, nakyslou a kořeněnou chutí a slanou linkou v pozadí. Falkon Sourberry #2 byl uvařen ze tří sladů (plzeňský, Carapils a kyselý), chmelil se Nelsonem Sauvin a zakvášel kvasnicemi Safale S-04 a WildBrew Sour Pitch od firmy Lallemand, což je Lactobacillus plantarum. Dále byly přidána šťáva z černého rybízu, sůl a koriandr. Pro jeho výrobu byly tedy využity dvě novodobé metody okyselení piva: kyselý slad a Kettle Souring (kvašení sladiny na varně). Pivo tedy nespadá do klasické kategorie Gose, ale spíše do moderní Sour Ale.
comments powered by Disqus