Wywar NEIPA (2017)
Typ | American India Pale Ale |
Stupňovitost | 15° |
Obsah alkoholu | 6,2% |
Pivovar | Wywar |
Město | Holíč |
Země | Slovensko |
Jde o další z místních variací na moderní typ India Pale Ale, který se označuje jako New England IPA. Verze z Wywaru byla uvařena za použití dvou sladů (plzeňský a Carapils), nesladované pšenice, třech chmelů (Citra, Galaxy a Topaz) a zakvášela se kvasnicemi Safale US-05. Pivo nejenom že nemá typicky zakalené tělo, ale hlavně aromatický profil neodpovídá NEIPA, ale spíše klasické a ne moc chmelené verzi American IPA.
A v čem se vlastně liší New England India Pale Ale od ostatních variací IPA? Není to jen zakalené tělo, čehož se dosahuje použitím na proteiny bohatých surovin (vločky, pšeničný slad) a méně sedimentujícími kvasnicemi (např. Vermont Ale). Hlavní rozdíl je ve stylu chmelení. Nejméně chmele se používá na hořkost, naopak největší množství na aroma, ať už na konci chmelovaru, do vířivky, a/nebo při různých druzích Dry Hoppingu. Nejčastěji se používají chmely, které dodávají aroma po tropickém ovoci, citrusech, meruňkách a broskvích. Kořeněné, bylinné, trávové a pryskyřičné tóny jsou nežádoucí. NEIPA by měla být světlá (slámová až zlatá), se zakaleným tělem, méně nasycená a s vyšší plností. Tóny sladů a hořkost by měly podporovat dominantní chmelové aroma. Karamelové tóny jsou nežádoucí, spíš lze nalézt lehkou topinkovost, sušenkovost a nasládlost.
comments powered by Disqus