Beer Factory New England I.P.A.
Typ | New England IPA |
Stupňovitost | 14° |
Obsah alkoholu | 5,5% |
Hořkost - IBU | 40 |
Pivovar | Beer Factory |
Město | Plzeň |
Země | ČR |
V čem se vlastně liší New England India Pale Ale od ostatních variací IPA? Není to jen zakalené tělo, čehož se dosahuje použitím na proteiny bohatých surovin (vločky, pšeničný slad) a méně sedimentujícími kvasnicemi (např. právě Vermont Ale). Hlavní rozdíl je ve stylu chmelení. Nejméně chmele se používá na hořkost, naopak největší množství na aroma, ať už na konci chmelovaru, do vířivky, a/nebo při různých druzích Dry Hoppingu. Nejčastěji se používají chmely, které dodávají aroma po tropickém ovoci, citrusech, meruňkách a broskvích. Kořeněné, bylinné, trávové a pryskyřičné tóny jsou nežádoucí. NEIPA by měla být světlá (slámová až zlatá), se zakaleným tělem, méně nasycená a s vyšší plností. Tóny sladů a hořkost by měly podporovat dominantní chmelové aroma. Karamelové tóny jsou nežádoucí, spíš lze nalézt lehkou topinkovost, sušenkovost a nasládlost. NEIPA z Plzně byla chmelena čtyřmi americkými chmely: Citra, Mosaic, Equinox (Ekuanot) a Bravo.
comments powered by Disqus