Oud Beersel Oude Vieux Lambiek
Typ | Lambik |
Stupňovitost | 14° |
Obsah alkoholu | 6% |
Pivovar | Oud Beersel |
Město | Beersel |
Země | Belgie |
Lambik je nejstarší typ piva, který se bez přestávky vaří dodnes. Pro jeho výrobu se používá sladovaný ječmen, nesladovaná pšenice (30 až 40%) a velké množství velmi starého chmele (tři a více let), který slouží pouze jako konzervant. Zakváší se spontánně směsicí kvasnic a bakterií, které se do piva dostanou z ovzduší a hlavně při ležení v dřevěných nesmolených sudech. Nejzásadnější jsou kvasnice Brettanomyces Bruxellensis a/nebo Lambicus. Lambik se rozděluje na mladý (Jonge) a starý, více odleželý (Oude). Tato verze Oud Beersel Oude Vieux Lambieku je dva roky stará. Pivo má tmavě zlatou barvu, nižší říz a střední plnost. V aroma i chuti je výrazně trpké, lehce nakyslé. Není to pivo pro každého, ale ten kdo podlehne jeho kouzlu, ocení jeho výraznou, osvěžující chuť a úžasnou pitelnost.
comments powered by Disqus