Továrna Altbier
Typ | Altbier |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,5% |
Hořkost - IBU | 40 |
Pivovar | Továrna |
Město | Slaný |
Země | ČR |
Alt je polotmavý typ piva, který kvasí při vyšších teplotách (cca 15 až 18 °C), ale dokváší při nízkých (0 až 4 °C), stejně jako ležáky. Alt znamená v překladu starý, odkazuje tím na varné metody před nástupem světlých, spodně kvašených piv. Jeho nejbližším příbuzným jsou polotmavá, anglická Ales. Pravověrný Düsseldorf Alt má 4,5 až 5% alkoholu a ne více než 40 jednotek hořkosti. Má bronzovou až měděnou barvu, nižší říz a střední plnost. Chuťový základ tvoří sladově karamelové tóny (pražené tóny jsou nepatřičné) a solidní hořkost. Chmelové aroma je nízké, esterovost také, ale je mezi ostatními vjemy rozpoznatelná. Altbier z Továrny má nízký říz, střední plnost a tmavě měděnou až hnědou barvu. Základ chuti tvoří karamelová sladovost kompenzovaná rozpoznatelnou, ale ne přespříliš intenzivní hořkostí. Tento počin se dá směle srovnávat s klasickými Alty z Düsseldorfu.
slady: plzeňský, mnichovský, Caramunich a Carafa Spezial
chmely: Hallertauer Magnum a Spalter Select
comments powered by Disqus