Albrecht 11° SHL Rubín
Typ | nefiltrovaný Bohemian Pilsner |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,5% |
Hořkost - IBU | 35 |
Pivovar | Zámecký pivovar Frýdlant |
Město | Frýdlant |
Země | ČR |
Mnoho pivovarů u nás i v zahraničí vaří tzv. Single Hop Ales, tedy svrchně kvašená piva chmelená pouze jedním chmelem. Můžete si pak naplno vychutnat aroma a hořkost každého chmele samostatně. My jsme měli stejný nápad jako sládek frýdlantského pivovaru Pavel Palouš a to udělat řadu jednochmelových ležáků. Šestým chmelem v pořadí je Rubín. Jedná se o klasický ležák českého typu, vařený na dva rmuty, pouze z plzeňského sladu a jednoho vybraného chmele, který se přidává čtyřikrát v průběhu chmelovaru. Pivo pak kvasí 8 dní a 25 dní dokváší.
chmel Rubín
Rubín byl získán výběrem z potomstva odrůdy Bor a samčí rostliny, která je několikanásobným křížencem hybridního materiálu (Žatecký poloraný červeňák a Northern Brewer). Název je odvozen od barvy révy. Odrůda byla zaregistrována v roce 2007. Má vysoký obsah alfa hořkých kyselin (9 až 12%) a relativně nízký beta hořkých (3,5 až 5%), jejich poměr je pak 2,5 až 3,2, obsah silic je průměrný (1 až 2g/100g). Jedná se o vysokoobsažný chmel, který pivu dodává kořenité až hrubě kořenité aroma. Po technologické zralosti může vůně vykazovat sirné stopy, což je způsobeno vysokým obsahem siličných složek selinenů. Je vhodný na základní chmelení, při celém chmelení vyniknou i jeho jemné složky po ŽPČ. Svým hrubým až ostřejším kořenitým aroma je výborný do speciálních a tmavých spodně kvašených piv, kterým dodá ideální kořenitou hořkost.
comments powered by Disqus