Albrecht 11° SHL Saaz Late
Typ | nefiltrovaný Bohemian Pilsner |
Stupňovitost | 11° |
Obsah alkoholu | 4,5% |
Hořkost - IBU | 35 |
Pivovar | Zámecký pivovar Frýdlant |
Město | Frýdlant |
Země | ČR |
Mnoho pivovarů u nás i v zahraničí vaří tzv. Single Hop Ales, tedy svrchně kvašená piva chmelená pouze jedním chmelem. Můžete si pak naplno vychutnat aroma a hořkost každého chmele samostatně. My jsme měli stejný nápad jako sládek frýdlantského pivovaru Pavel Palouš a to udělat řadu jednochmelových ležáků. Saaz Late je třetí v pořadí. Jedná se o klasický ležák českého typu, vařený na dva rmuty, pouze z plzeňského sladu a jednoho vybraného chmele, který se přidává čtyřikrát v průběhu chmelovaru. Pivo pak kvasí 8 dní a 25 dní dokváší.
chmel Saaz Late
Odrůda Saaz Late, neboli Žatecký pozdní červeňák, byla získána z potomstva F1 generace po rodičovské kombinaci rozpracovaného šlechtitelského materiálu s vysokým podílem Žateckého červeňáku (cca 50%). Křížení bylo provedeno v roce 1983. Odrůda byla, do doby registrace v roce 2010, testována 27 let. Díky hybridnímu původu má podstatně vyšší a stabilnější výnos, čímž se vyřešila patrně nejslabší vlastnost mateřské odrůdy (tedy ŽPČ) – nízký výnos v rozmezí 1,0 až 1,5 t/ha. Hybridní původ odrůdy potvrzuje i přítomnost několika esterů ve chmelové silici. Jedná se o isobutylisobutyrát, 2-methylbutylisobutyrát a 3-methylisobutyrát. Silice Žateckého červeňáku tyto složky neobsahuje vůbec nebo jen v nepatrném množství. Piva chmelená Saaz Late mají senzorický charakter blízký pivům chmeleným tradičním Žateckým poloraným červeňákem, doznívání senzorické hořkosti je ale mírně pomalejší, charakter hořkosti poněkud méně jemný s vyšší trpkostí. Oproti ŽPČ má Saaz Late mírně vyšší obsah pryskyřic, ale i silic. Obsah alfa hořkých kyselin je v rozmezí 3,5 až 6% (oproti 2,5 až 4,5% u ŽPČ) a beta hořkých kyselin 4 až 6,5% (oproti 4 až 6%). Jejich poměr pak vychází v rozmezí 0,8 až 1. Saaz Late patří mezi aromatické odrůdy českého chmele, jehož profil je velmi blízký tradičnímu ŽPČ.
comments powered by Disqus