Barrel vs Wood Aged

Určitě jste si pomysleli, zase nějaké slovíčkaření. Může se to tak na první pohled zdát, ale způsob jakým se používá dřevo a dřevěné nádoby pro kvašení a ležení piva může mít zásadní vliv na výslednou chuť. Navíc mnoho pivovarů používá tato označení špatně a matou tak pijáky svého piva. Proto si teď prosvištíme některá slovíčka, abyste se lépe orientovali.

Barrel Aged: označení piva, které zrálo v dřevěném sudu nejčastěji po víně, rumu, whisky, nebo jiném destilátu. Lze se setkat i s označením barrique.

Barrique: je nejvhodnější označení pro piva zrající v sudech po vínu. I slovo barrique je odvozeno z vinařství.

Oak Aged: označuje buď piva, která ležela v čistých dubových sudech (což nedává moc smysl, protože pivo je pak často výrazně „dřevité“), anebo piva, do kterých byly přidány dubové chipsy, ať už v čisté formě, nebo napuštěné nějakým alkoholem, v druhém případě se pak může pivo označovat např.  jako Whisky Oak Aged Beer, nebo specifičtěji Laphroaig Oak Aged Beer.

Wood Aged: obecně pivo dozrávající s chipsy jakéhokoliv původu. S označením je to stejné jako u Oak Aged, tzn. že může být Wood Aged Beer, nebo více specifické Pinot Noir Wood Aged Beer, resp. např. Pinot Noir Wood Aged Imperial Stout. Vtipné je, že americký Budweiser je de facto Wood Aged, resp. Beech Aged, protože při jeho výrobě jsou používány bukové hobliny. Ty tam ale nejsou přidávány pro vylepšení chuti, ale z technologického důvodu.

Barrel Fermented: pivo u něhož primární kvašení probíhá v dřevěném sudu, tím pádem jsou např. klasické Lambiky Barrel Fermented. Otevřená zůstává otázka vysmolení, resp. nevysmolení takového sudu pro primární kvašení.

Obecné info: rozdělení dává smyslu v tom ohledu, že staření v dřevěném sudu bývá nepoměrně dražší a náročnější, než když do piva přidáte dřevěné špalíky, nebo hobliny. Důležitější však je rozdíl ve staření, pivo v nerezovém tanku dozrává stejně jako jakékoliv jiné pivo, jen navíc „nasává“ vůni a chuť dřevěných chipsů, případně použitého alkoholu. Zatímco pivo v klasickém dřevěném sudu navíc přirozeně oxiduje a ztrácí říz, čím se jeho senzorika posunuje jiným způsobem, než u piva v nerezovém tanku.











comments powered by Disqus


Copyright © 2013 - 2018 Ochutnávková pivnice, Všechna práva vyhrazena