Žatec Sedmý schod

Typsvětlý ležák
Stupňovitost13,5°
Obsah alkoholu5,5%
PivovarŽatecký pivovar
MěstoŽatec
ZeměČR

Základní kámen průmyslového měšťanského pivovaru v Žatci byl položen 20. 6. 1798 na místě zaniklého královského hradu, vedle kasáren. Plány dodal pan Lorenz Rott, který byl zároveň stavitelem. Po dvouletém stavebním úsilí konečně várečná správa oznámila dne 26. 7. 1800 začátek vaření a právovárečníci pronajali pivovar sládkovi k provozu. V roce 1801 uvařili Žatečtí 840 sudů (cca 42000 hl) piva. Pivovar se nachází stále na původním místě. Svá piva vaří dvourmutovou dekokcí a používá oddělené kvašení v otevřených spilkách a dokvášení v ležáckých sklepích, které probíhá až 45 dní. Pro výrobu světlých ležáků se používá pouze světlý neboli plzeňský slad. Pro tmavá piva se ještě doplňují další typy sladů (karamelový, barvicí a bavorský). Konkrétně pro vaření Sedmého schodu byly použity 3 slady (plzeňský, bavorský a karamelový) a 4 druhy žateckého chmele. Pro chmelení za studenta to byly Rubín a Kazbek. Samotné pivo má sytou tmavě jantarovou až bronzovou barvu, jemný říz, střední plnost a krémovou pěnu. Chuť oproti očekávání spíše sladová, lehce alkoholová, středně hořká s nižším chmelovým aroma.








comments powered by Disqus


Copyright © 2013 - 2021 Ochutnávková pivnice, Všechna práva vyhrazena