Matuška Saison

TypSaison
Stupňovitost16,5°
Obsah alkoholu6,8%
PivovarMatuška
MěstoBroumy
ZeměČR

Saison byla původně letní specialita typická pro francouzskou část Belgie, které se někdy říká Valonsko. Podobně jako německý Märzen byl vařen na konci zimy, aby mohl být konzumován v průběhu léta a dopil se na začátku podzimu. Dnes se pochopitelně vaří celoročně. Současný typický Saison má žlutooranžovou barvu, vyšší říz, převládají v něm ovocné a kořeněné tóny a jistá nakyslost. Také bývá dobře chmelený, nejvíce ze všech belgických, svrchně kvašený piv, takže je zároveň sušší a hořčí. Saison od Matušků se vaří za použití tří sladů (Karapils, pšeničný a plzeňský) a třech chmelů (Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Citra). Zakváší se pochopitelně kvasnicema belgického typu. Má tmavě zlatou barvu, střední plnost a vyšší říz, který není ostrý, ale svou šumivostí zaplní celá ústa. Základem je nasláslá sladovost, kompenzovaná výraznou, ale nevtíravou hořkostí, chmelovostí (citrusy) a kořeněností pocházející z kvasnic. Jde o silnějšího představitele belgického Saisonu s lehčím americkým šmrncem.








comments powered by Disqus


Copyright © 2013 - 2018 Ochutnávková pivnice, Všechna práva vyhrazena